
شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)– احتمالا شما هم جزو کسانی هستید که از اسمارتیز استفاده نموده اید. دانه های ریز و درشت شکلاتی خوش رنگ و لعابی که خوردن آن مخصوصا در دوران کودکی، شور و نشاط خاصی را ایجاد می کرد. بگذریم. خواستم در مطلع این نوشتار، قدری کامتان را شیرین کرده و یک حس نوستالژیک در شما ایجاد کنم.
مدتهاست که سیطره تکنولوژی همه شئونات زندگی فردی و اجتماعی بشر را احاطه کرده و امروزه دیگر گذر سریع از مرحله سنتی به دیجیتال امری حتمی و لازم الاجراست و این روند، رودخانه ای خروشان و پرسرعت است که شما بر خلاف آن نمیتوانید و نباید شنا کنید.
در عصر ارتباطات و اطلاعات، همه چیز به سمت و سوی هوشمند شدن می رود. یعنی smart شدن. بنابراین، من فاصله سال 2017 تا 2020 را که سه سال می باشد دوره اسمارتیزه شدن گذاشته ام. به نظر می رسد که با شتاب تند تغییرات تکنولوژیکی، در آینده ای نه چندان دور حتی شاید سال 2020 همه چیز اسمارت شود. با نگاهی به اطراف خود درمی یابیم که سخن نگارنده بیراه هم نیست چرا که امروزه بحث اسمارت کارها یا خودروهای هوشمند smart car اسمارت فونها یا تلفن های هوشمند phones smart و انواع و اقسام دیگر اصطلاحاتی از این قبیل مدتهاست که ذهن و فکر بشر تشنه تحول و کمال را به خود جلب کرده و ما مصرف کننده محصولات آن هستیم. بدین ترتیب ما تا سال 2020 دوران اسمارتیزه شدن را طی می کنیم.
در کشور ما ایران، مدتی است که به قول ما، بحث اسمارتیزه شدن گذر از مرحله سنتی به دیجیتال و گذر از سیستم دستی به سیستم الکترونیک دولت الکترونیک مطرح شده اما با توجه به اولا: مقاومت های فرهنگی و برداشت های نادرست و غیر منطقی از مزایای مفاهیمی نظیر اینترنت، ماهواره و … و ثانیا: ضعف اساسی در زیرساخت های فنی و مخابراتی با توجه به گران بودن آن و کم توجهی دولت ها و برخی مدیران، متاسفانه شاهد آن هستیم که در زمینه اسمارتیزه شدن فاصله زیادی با کشورهای پیشرفته و جهان اول داریم که قطعا جبران این فاصله به سادگی امکان پذیر نخواهد بود.
بیش از بیست سال از تصویب قانون ممنوعیت استفاده و خرید و فروش ابزار و تجهیزات دریافت از ماهواره توسط مجلس شورای اسلامی می گذرد و در طول این مدت، هیچ یک از ادوار مجلس و نمایندگان محترم، به هر دلیل به خود جسارت و جرات نقض این قانون را نداده اند و همچنان بین حلال و حرام بودن، در شک و تردید بوده و تازه از گوشه و کنار نیز می شنویم که مثلا چرا نیروی انتظامی دیش های ماهواره را از پشت بام ها جمع آوری نمی کند؟!؟!؟!. حقیقت آن است که اسمارتیزه شدن، شرق و غرب و سیاه و سفید و… نمی شناسد. اسمارتیزه شدن، جریانی است که همه ناگزیر به پذیرش و همراهی با آن هستند و اینطور نیست که اگر دلبخواه شما نبود آنرا پس بزنید.
در این میان، زندگی ما در سه بخش با اسمارتیزه شدن درگیر است و باید کاری کرد تا از این موج خروشان، سواری مناسبی بگیریم.
1 – زندگی فردی
2 – زندگی شغلی
3 – زندگی اجتماعی
در ایران، زندگی فردی و خانوادگی ما حداقل در طول دو دهه گذشته از لحاظ درگیر بودن با موضوع تکنولوژی تغییرات شگرفی داشته است. با نگاهی گذرا به لوازم خانگی موجود در خانه خود درمی یابیم که اینها نسبت به گذشته چقدر عوض شده و کارایی بیشتری پیدا کرده اند. تلویزیون، ضبط صوت، جارو برقی، اجاق گاز، یخچال فریزر و… نسبت به بیست سال پیش، تغییرات وسیعی در راستای رفاه و آسایش هر چه بیشتر مصرف کنندگان و مشتریان داشته اند.
زندگی شغلی مان نیز به همین منوال تاثیرات شگرف تکنولوژی را تجربه کرده است. زمانی سیستم ثبت حضور و غیاب کارمندان ادارات عبارت بود از یک دفتر بسیار بزرگ و حجیم که هر کس در بدو ورود می بایست نام خود را در آن نوشته، امضاء و ساعت بزند. در حالی که امروزه سیستم حضور و غیاب به مدد تکنولوژی به صورت حس گرهای هوشمندی اسمارت درآمده اند که کار را بسیار سهل و آسان نموده و کیفیت و دقت غیر قابل مقایسه ای نسبت به آن دفاتر دارند.
زندگی اجتماعی ما به تناسب، ضرورت های استفاده از تکنولوژی را هر چند بعضا با اکراه اما به ناچار درک و پیاده سازی کرده است. زمانی بود که شما برای تهیه بلیط سفر با هواپیما حتما ناگزیر به مراجعه به دفاتر هواپیمایی و آژانس های مسافرتی بودید و بلیط کاغذی و دست نویس و دفترچه ای را می بایست دریافت می نمودید در حالی که امروزه با مراجعه به سایت مربوطه تمامی عملیات تهیه و پرداخت و دریافت بلیط را به صورت اسمارت اینترنتی به انجام می رسانید و این اتفاق خوشایندی است که باعث شده بشر، فرصت بیشتری پیدا کند برای یافتن راه هایی بهتر برای ارتقای کیفیت زندگی خود.
به نظر نگارنده، دولت دوازدهم ما هر که می خواهد باشد از سال 1396 باید شعار خود را اسمارتیزه شدن کشور بدون چون و چرا در تمامی ابعاد قرار دهد. درست است که دولت، برنامه ششم توسعه را می خواهد داشته باشد و درست است که قرار است تا در چشم انداز ایران 1404 به برخی رتبه ها و جایگاه های منطقه ای و فرامنطقه ای دست یابیم اما مگر تحقق این آرمان ها بدون اسمارتیزه شدن مقدور است؟ قطعا خیر. به نظر می رسد اگر دولت بدنبال کارآمدی است باید از سال 1396 موضوع اسمارتیزه شدن کشور را بطور جدی تر در دستور کار خود قرار دهد.
مولفه های اسمارتیزه شدن و کارهایی که باید صورت بگیرد به اعتقاد ما عبارتند از:
1 – تخصیص بودجه لازم و کافی و عادلانه برای گسترش زیر ساخت های مخابراتی و ارتباطاتی کشور.
2 – رفع موانع و محدودیت ها برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی.
3 – خانه تکانی سریع در مدیریت و سیستم صنعت خودرویی کشور، چابک کردن و سبک سازی و ادغام خودروسازان از حیث منابع و مصارف و استفاده از تکنولوژی های روز دنیا به منظور رقابتی کردن محصول و رضایت مشتریان و مصرف کنندگان.
4 – گسترش سریع اسمارت کردن هوشمند سازی سیستم آموزش و پرورش و دانشگاهی کشور.
5 – مهندسی مجدد و بروز نمودن سیستم های خدمات رسان عمومی در استفاده از تکنولوژی های روز دنیا مانند پلیس باضافه 10، دفاتر پیشخوان دولت، ثبت احوال، کارت ملی و شناسنامه، کارت های بانکی، دستگاه های خود پرداز جدید با قابلیت های متنوع، پاسپورت، سیستم های دبیرخانه ای ادارات، سیستم های یکپارچه مالی و محاسباتی و…
6 – تشویق، ترغیب و ارائه تسهیلات فوق العاده مستمر و حمایتی به مبتکران، مخترعان و کار آفرینان فعال و علاقه مند در حوزه آی تی.
7 – الزام دستگاه های اجرایی و سازمان ها از طریق آیین نامه ها و بخشنامه ها به منظور جهت گیری های فعالیتی و عملکردی خود در راستای اسمارتیزه شدن سریع و ارائه گزارش های دوره ای در این زمینه به مقامات ذیربط.
8 – گسترش تعاملات بین المللی بویژه در حوزه آی تی و بهره گیری مناسب از تجارب سایر کشورها در خصوص اسمارتیزه شدن و پرهیز شدید از انجام فعالیت ها بر اساس آزمایش و خطا، پرهیز از دوباره کاری و سلیقه ای عمل کردن.
9 – تعیین کارگروه مقتدر متخصص و متولی مشخص و پاسخگو در استانداری های سراسر کشور به منظور پایش و رصد فعالیت های مربوط به اسمارتیزه شدن به منظور یکپارچه سازی و کانالیزه کردن فعالیت های حوزه آی تی.
10 – رقابتی کردن صدا و سیما و خارج نمودن آن از لاک دفاعی و انحصاری فعلی. حرفه ای سازی صدا و سیما و تزریق سریع دستگاه های جدید و بکارگیری سیستم های هوشمند فنی و مخابراتی.
11 – توجه جدی به موضوع برخورداری مستقل از ماهواره های علمی و مخابراتی.
12 – توجه جدی به استفاده از تکنولوژی های روز دنیا در صنعت سینما و فیلم سازی و ساخت انیمیشن، کارتون و…
13 – گسترش سریع موضوع هوشمند سازی و اسمارتیزه کردن سیستم های حمل و نقل درون شهری و برون شهری کشور.
14 – استفاده مناسب و فراگیر از آی تی در صنعت توریسم و گردشگری با توجه به پتانسیل های کشور.
15 – بکارگیری مناسب و همه جانبه از ظرفیت ها و توانمندی های روابط عمومی های ادارات و سازمان ها در جهت تشویق، تبلیغ و توسعه فرایند اسمارتیزه شدن کشور.
16 – آموزش عمومی و مستمر به آحاد مردم در جهت پذیرش و کمک جدی و همه جانبه به موضوع اسمارتیزه شدن.
منبع مرجع: شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)
|
نظر بدهید