آشنایی با کتابخانه مرکز تحقیقات، مطالعات و سنجش برنامه ای

این کتابخانه که در سال 1375 تأسیس شده، یک کتابخانه تخصصی در زمینه علوم انسانی است که حوزه ارتباطات تنها یک بخش از آن را به خود اختصاص داده است.

آشنایی با کتابخانه مرکز تحقیقات، مطالعات و سنجش برنامه ای سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران

شارا- این کتابخانه که در سال 1375 تأسیس شده و وابسته به مرکز مطالعات، تحقیقات و بخش برنامه­ای سازمان صدا و سیماست، یک کتابخانه­ تخصصی در زمینه­ علوم انسانی است که حوزه­ ارتباطات تنها یک بخش از آن را به خود اختصاص داده است.

حدود 13400 عنوان کتاب فارسی، 4300 عنوان کتاب لاتین و 500 عنوان کتاب عربی دارایی این مجموعه هستند که به طور تقریبی 50 درصد از کل این کتاب­ها در حوزه­ ارتباطات قرار می­گیرند.

به جز بخش امانت کتاب که با سیستم باز هم اداره می­شود، سه بخش دیگر در کتابخانه­ مرکز تحقیقات صدا و سیما وجود دارند که عبارت­اند از: بخش اطلاع­رسانی، بخش پژوهش و بخش نشریات

 

بخش اطلاع­رسانی:

کار اصلی این قسمت استخراج اطلاعات از شبکه­های اطلاع­رسانی است. در این بخش که تعداد محدودی کامپیوتر با قابلیت دسترسی به اینترنت و CD های نمایه وجود دارد به درخواست­های پژوهشی پژوهشگران پاسخ داده می­شود.

همچنین تعدادی CD از قبیل لغت­نامه­ دهخدا، تاریخ تمدن ویل دورانت، دیکشنری و … در بانک CD موجود است که به کارمندان مرکز امانت داده می­شود. تمامی پژوهشگران داخل و خارج سازمان برای استفاده از خدمات واحد اطلاع­رسانی ملزم به ارائه­ معرفی­نامه هستند.

 

بخش پژوهش:

در این بخش به طور تقریبی 3700 گزارش تحقیقی، بیش از صد پایان­نامه، حدود هزار مونوگرافی و سایر منابع متفرقه وجود دارد که حدود 80 درصد آن­ها مربوط به حوزه­ ارتباطات است. برای استفاده از آرشیو این قسمت، مراجعه­کنندگان خارج از سازمان نیاز به ارائه معرفی­نامه دارند.

 

بخش نشریات:

در حال حاضر قسمت نشریات، مشترک 70 عنوان نشریه­ فارسی و 10 عنوان نشریه­ لاتین است که به طور مرتب آن­ها را دریافت می­کند. علاوه بر این نشریات که در زمینه­های مختلف علوم اجتماعی، علوم دینی، علوم سیاسی، ارتباطات (شامل رسانه­ها، سینما، تلویزیون و …) هستند. حدود 320 عنوان نشریه­ مختلف نیز در آرشیو این بخش وجود دارد که البته هیچ یک دوره­های کاملی نیستند و کسری زیادی دارند. تنها مجموعه­ کامل این قسمت نشریه­ سروش است که تمام شماره­های آن در آرشیو موجود است.

همچنین روزنامه ها­ نیز در دسترس مراجعان قرار دارد که از این تعداد تنها روزنامه­های کیهان، اطلاعات، همشهری و جام جم به طور کامل آرشیو شده و نگهداری می­شوند و سایر روزنامه­ها پس از هر دوره­ سه ماهه از این بخش خارج می­شوند.

استفاده از قسمت نشریات برای تمام مراجعه­کنندگان آزاد است اما منابع تنها به کارمندان مرکز امانت داده می­شود و سایرین تنها در محوطه­ کتابخانه مجاز به استفاده هستند.

مراجعه­کنندگان از ساعت هشت صبح تا چهار بعد از ظهر می­توانند به این کتابخانه مراجعه کنند و همچنان که گفته شد تنها در بخش پژوهش و اطلاع­رسانی ارائه­ معرفی­نامه الزامی است و افراد خارج از سازمان به طور آزاد می­توانند در محل کتابخانه از نشریات و کتب موجود در آن استفاده کنند.