
شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)، در دنیای مجازی به طنز نوشته شده بود که این تعطیلی هم میگذرد و ۱۴ فروردین از پلک چشمهایتان به شما نزدیکتر است و زمانی که ۷ صبح شنبه ساعتها به صدا درمیآیند و گروه گروه به سمت کار و اداره رانده میشوید، خیلی از شما میخواهید که به ۲۹ اسفند برگردید تا اندکی بخوابید و استراحت کنید و برنامهریزی نمایید و آنگاه میفهمید که تعطیلات هم فانی است و...
حال اگر چند روز تعطیلی آخر سال را هم اضافه کنیم، نزدیک ۳ هفته تعطیلی نوروزی است که در جای خودش قابل بحث و بررسی است و بدیهی است که با این همه تعطیلی در کشور ما که سالهاست قرار است در دولت و مجلس برای آن فکری بشود، به این زودیها نمیتوانیم اقتصاد مقاومتی را به نتیجه برسانیم.
هرچند درنهایت تعطیلی و استراحت و لحظات خوش را همه دوست دارند ولی به نظر میرسد آنها هم حدی دارند، تعطیلی بدون برنامهریزی با خودش بیکاری میآورد و بیکاری هم آغاز خستگی جسم و روح و روان خواهد شد. پیروز و موفق کسانی هستند که برای روزهای تعطیل هم برنامهریزی میکنند و میدانند چگونه تفریح کنند، خواب و خوراک و سینما و موزه و تئاتر و کتاب و مطالعه و سفر و دید و بازدید را میشناسند.
سالهاست که در تعطیلات نوروزی ایران، خیلی چیزها ازجمله مطبوعات تعطیل میشوند و اختلاف نظر بسیاری بین صاحبنظران وجود دارد که آیا در این زمانه و با حضور هزاران شبکه رادیویی و تلویزیونی و صدها نرمافزار کامپیوتری و دهها برنامه همگانی وایبر و تلگرام و واتسآپ و اینستاگرام و توییتر و فیسبوک و برنامههای دیگر، میشود رسانههای مکتوب را به دلیل تعطیلات نوروزی تعطیل کرد؟
اختلاف نظر درباره مطبوعات دارای ظرایفی ازجمله نحوه انتشار و تخصصی بودن آنها و حضور روزنامهنگاران در همه روزهای تعطیل و بهویژه ۵۰ جمعه دیگر بقیه سال- مانند همین دیروز که مصادف با جمعه و روز سیزدهبدر ایرانیها بوده-است.در این روز روزنامهنگاران هم مانند سازمانهای خدماتی مثل پلیس و اورژانس سرکار بودهاند تا روزنامه امروز را تقدیم شما کنند. درنهایت تقسیمبندی مخاطبان است.
همه باور دارند که هر رسانه و هر نشریهای بدون مخاطب معنا و مفهوم ندارد، درحالحاضر در کشور ما بیشتر سازمانها و وزارتخانهها و مشاغل گوناگون روزهای پنجشنبه تعطیل هستند، بهطور نمونه نشریهای که برای مخاطبانی چون پزشکان منتشر میشود به دلیل تعطیلی مطب بیشتر پزشکان در روز پنجشنبه، نمیتواند بهدست مخاطب واقعی خودش برسد.
روزنامههای تخصصی هم بدیهی است که در بسیاری از تعطیلات مخاطب خودشان را از دست میدهند و باید بتوانند با تشخیص شرایط و برای تعادل هزینهها منتشر نشوند.
روزنامه تخصصی هم از چنین قاعدهای مستثنا نبوده و نیست، هرچند در این مدت در دنیای مجازی و در کانالهای خود و با گذاشتن نیروهای کشیک تلاش کردیم، با خبرهای روز برای مخاطبان خود همچنان فعال باشیم.
ولی با همه این تعاریف باید باور کنیم که با گسترده شدن دنیای ارتباطات و پیشرفت فناوری و به وجود آمدن خبرنگار شهروند و فاصله گرفتن جوامعی مانند ما با سرانه مطالعه جهانی و تعطیل شدن روزنامههای چاپی معتبر در جهان و گرایش به کوتاهخوانی در تلفنهای همراه و دلمشغولیهای دیگر، زنگ خطر سرعت تعطیلی مطبوعات و کاهش تیراژ در جوامعی مانند ما بیشتر از قبل شده است. درحالحاضر به نظر میرسد، تنها راه ادامه بقا و ماندن رسانه کاغذی، تخصصی شدن روزنامهها و نشریات مکتوب برای هر حوزه است.
منبع: روزنامه گسترش صمت - شنبه, 14 فروردین 1395
|