شارا - شبكه اطلاع رساني روابط عمومي ايران : ۴۶۰عزل‌ونصب‌در2ماه‌ابتدايي دولت + نمودار
دوشنبه، 15 مهر 1392 - 05:54 کد خبر:5798
شبكه اطلاع رساني روابط عمومي ايران (شارا)- وزارت نفت و علوم از پر‌حاشيه‌ترين و بحث برانگيز‌ترين وزارتخانه‌هايي بودند كه در آنها تغيير و جا‌به‌جايي صورت گرفته است‌. وزارت نفت كه با ۵۹ حكم تغيير، ركورددار اين مسابقه به وجود آمده است.
به گزارش شارا به نقل از  تسنيم، دو ماه از عمر دولت يازدهم مي‌گذرد و در طول اين مدت بسياري از سياست‌ها دستخوش تغيير و تحول شده‌اند؛ از سياست‌هاي فرهنگي، اجتماعي، درماني و اقتصادي گرفته تا سياست خارجي جمهوري اسلامي طي اين دو ماه دستخوش تحولات زيادي شده و اين كار تنها يك پيام را با خود به‌همراه داشته كه تغييرات و تحولات زيادي در راه است و اين كار جز با اتكا به نيروي اجرايي جديد امكان‌پذير نخواهد بود.

گرچه دولت تدبير و اميد به‌قول رييس‌جمهور با "داس" به ميدان مديريت عرصه كشور و مديريت منابع انساني نيامده بود‌، اما تغييرات و تحولات چنان روند تند و باشتابي به خود گرفته‌اند كه حتي آمار تغيير و تحولات نيز با برخي گمانه‌زني‌ها و ترديدها روبه‌رو شده است‌.

هميشه يك سؤال در عرصه مديريتي كشور وجود داشته و آن اين است كه براي به وجود آوردن تغيير در سياست‌هاي گذشته، چه تعداد از مديران قبلي بايد عزل شوند و دايره مديريتي كه حلقه اول و دوم تصميم‌گيري در كشور را در دست دارند‌، چند نفر هستند؟ اگر از تعداد وزرا و اعضاي هيئت دولت كه حلقه اول تصميم‌‌گير در امور اجرايي كشور هستند بگذريم، به تعداد محدودي از مديران مياني مي‌رسيم كه همواره در چينش دولت‌هاي جديد دچار تغيير و تحولات زيادي مي‌شدند. بااين‌حال مديران معمولاً به اين زودي‌ها يعني چندماه بعد از دوران رياست جمهوري رييس‌جمهور جديد از كار خود بركنار نشده و تا مدتها به‌عنوان نيروهاي همكار و همگام با سياست‌هاي نوين در عرصه مديريتي كشور حضور دارند.

تغيير مديران حلقه اول و دوم تصميم‌گير در دولت همواره در دوره‌هاي مختلف محل بحث بوده و اين روزها كه هنوز برخي از سازمان‌هاي اجرايي كشور در حال تغيير و تحولات مديريتي هستند، انتقادها به اين اقدام نيز ادامه دارد‌. ولي عزل و نصبها با سرعت در كشور ادامه دارد‌. برخي از اين اقدامات البته بار سياسي بيشتري دارد و بيشتر مورد توجه رسانه‌ها قرار مي‌گيرد و برخي كمتر، بااين‌حال مي‌توان با يك حساب سرانگشتي عنوان كرد كه نهاد رياست‌جمهوري و شخص رييس‌جمهور تابه‌حال با 71 نصب غير از تأييد حكم وزراي رأي اعتمادگرفته از مجلس، بيشترين عزل و نصبها را انجام داده و بعد از آن در ميان وزارتخانه‌ها‌، وزارت بهداشت و نفت بيشترين عزل و نصبها را داشته و وزارت علوم، نيرو و جهاد كشاورزي نيز كمترين ميزان از تغييرات را داشته‌اند. البته در خصوص وزارت علوم آمارها به‌شدت ضد و نقيض است و در حالي‌ كه نمايندگان مجلس اعتقاد دارند جعفر توفيقي به‌عنوان سرپرست موقت اين وزارتخانه نمي‌تواند جا‌به‌جايي‌هاي زيادي در اين وزارتخانه و در ميان دانشگاه‌هاي كشور انجام دهد‌، وي معتقد است تنها 4 حكم عزل و نصب صادر كرده و بقيه تمام شايعات رسانه‌اي است‌.

وزارت نفت و علوم از پر‌حاشيه‌ترين و بحث برانگيز‌ترين وزارتخانه‌هايي بودند كه در آنها تغيير و جا‌به‌جايي صورت گرفته است‌. وزارت نفت كه با 59 حكم تغيير، ركورددار اين مسابقه به وجود آمده است و بعد از آن وزارت علوم و بهداشت به‌دليل اينكه دانشگاه‌هاي سراسر كشور را در زيرمجموعه خود دارند و به‌شدت مسئولين اين دو وزارتخانه علاقمند به تغيير در سيستم مديريت دانشگاه‌ها نيز هستند، بيشترين ميزان تغييرات را تجربه مي‌كنند.

بيشترين سمت مديريتي كه دچار تغيير شده ، سمت «مديركل رياست» در تمام وزارتخانه‌هاست كه به‌دليل تغيير وزير و يا مدير مربوطه به‌سرعت تغييرات در اين رده مديريتي نيز صورت گرفته است. بيشترين تغيير بعد از آن متعلق به مشاوران وزير و يا معاونان او است و بعد كار به مديران سازمان‌ها و شركت‌هاي وابسته به بخش دولتي كشيده است‌. در زير به‌تفكيك، به ميزان تغييرات در چند وزارتخانه پرتغيير كشور پرداخته شده و سمت‌هايي كه دچار تغيير شده‌اند مشخص شده است‌.

نهاد رياست‌جمهوري

نهاد رياست‌جمهوري و شخص رييس‌جمهور، بالاترين ميزان تغييرات را اعمال كرده‌اند. برخي از سمت‌هايي كه به‌دستور رييس‌جمهور و يا ديگر مسئولان در نهاد رياست‌جمهوري تغيير كرده‌اند در كل دولت نيز تأثير‌گذار بوده‌اند و اصولاً سازمان و يا بخش مربوطه را با تحولات چشمگيري رو‌به‌رو ساخته‌اند.

تغيير رييس‌كل بانك مركزي‌، رييس سازمان محيط زيست، دبير شوراي عالي امنيت ملي‌، رييس ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز‌ و معاونان رييس‌جمهور چون معاون گردشگري‌، معاون اول‌، معاون اجرايي‌، معاون حقوقي‌، سرپرست نهاد رياست جمهوري‌، سخنگوي دولت و  مشاوران رييس‌جمهور از جمله مشاوران اقتصادي و بين‌الملل از مهمترين تغييرات اعمال‌شده در ساختار دولت است‌. تعداد كل اين تغييرات بدون تأييد حكم وزراي رأي اعتماد گرفته از مجلس‌، تقريباً به 71 عزل و نصب مي‌رسد‌.

وزارت نفت

وزارت نفت از پر‌حاشيه‌ترين وزارت‌خانه‌هاي دولت در همين دوره دوماهه دولت يازدهم بوده است‌؛ چه آن زمان كه بحث‌هاي نمايندگان در جلسه رأي اعتماد به وزراي پيشنهادي، دولتي‌ها را با اين نگراني رو‌به‌رو كرده بود كه شايد بيژن نامدار زنگنه از مجلس رأي اعتماد نگيرد. اما پس از رأي اعتماد، در روز نخست ورود به ساختمان محل كار، خبر‌ها از اعمال بدون درنگ تغييرات در وزارت نفت حكايت كردند‌.

مديران عامل سه شركت مهم گاز‌، نفت و پتروشيمي از اولين كساني بودند كه بلافاصله تغيير كردند و اعضاي هيئت مديره اين شركت‌ها هم به‌كل تغيير كردند. به‌فاصله چند روز معاونان و مديران عامل اين شركت‌ها هم تغيير كردند و تغيير مهم بعدي هم در تركيب اعضاي كميته بازنگري در قراردادهاي نفتي رخ داد.

وزارت بهداشت


تغييرات مديريتي در وزارت بهداشت نيز كم نبودند اما اين تغييرات مانند وزارت نفت با حاشيه‌هاي سياسي همراه نشدند و با سكوت خبري توأم شدند‌. در اولين اقدام تعدادي از سرپرست‌هاي دانشگاه‌هاي علوم‌پزشكي كشور مانند دانشگاه‌هاي علوم پزشكي تهران‌، يزد، ساوه، بجنورد‌، مازندران‌، دانشگاه شهيد بهشتي و رفسنجان دچار تغيير شدند و قرعه تغييرات بعدي به نام معاونان و مشاوران وزير و بعد از آن به رييس انستيتو پاستور ايران‌، مديرعامل سازمان انتقال خون و اعضاي كميته نظارت بر حسن اجراي تفاهم‌نامه‌هاي دارويي افتاد‌. در مجموع اين وزارتخانه با 9 تغيير كمتر از وزارت نفت در سكوي دوم پرتغييرات‌ترين وزارتخانه كشور در دوره يازدهم قرار گرفت.

وزارت امور اقتصادي و دارايي

از همان زماني كه مطرح شد مهمترين اولويت دولت رسيدگي به وضعيت معيشتي و اقتصادي مردم است‌، انتظار مي‌رفت تغييرات وسيعي در وزارت اقتصادي و دارايي صورت بگيرد. به همين دليل هم 36 تغيير در اين وزارت‌خانه صورت گرفت. دراين‌بين، جابه‌جايي رؤساي گمرك و بيمه مركزي و مديرعامل بانك ملي به‌همراه اعضاي اصلي شوراي عالي جامعه حسابداران ايران چندان هم سر و صداي مطبوعاتي به‌پا نكرد.

وزارت كشور

تغيير استانداران هنوز هم در جريان است و اگر اين تغييرات به زمان پاياني خود برسد‌، انتظار مي‌رود اين وزارتخانه ركورد ساير ‌سازمان‌هاي دولتي را در ميزان تغييرات اعمال‌شده بشكند‌. بااين‌حال طي اين دوره دوماهه استانداران زنجان، تهران، مازندران، اصفهان، البرز، كهكيلويه و بويراحمد و لرستان تغيير كرده‌اند و از مهمترين تغييرات ديگر مي‌توان به تغيير معاون سياسي و تعداد ديگري از معاونان و مشاوران كه در مجموع تعداد 29 تغيير را براي اين وزارتخانه رقم زده‌اند، اشاره كرد.

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي


ديگر وزارتخانه قابل توجه در زمينه تغييرات و عزل و نصبهاي جديد، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي است كه به نظر مي‌رسد اولويت كاري خود را به سينما و سينماگران اختصاص داده است. به همين دليل هم تعداد 8 نفر از اعضاي شوراي بازبيني فيلم‌هاي سينمايي تغيير كرده‌اند و رييس سازمان سينمايي‌، معاون هنري وزارت ارشاد‌، روابط عمومي سازمان سينمايي و مشاور سازمان سينمايي در اولين فرصت بعد از وارد شدن وزير به محل كارش، تغيير كردند‌. بعد از آن مي‌توان به بخش مطبوعات توجه كرد كه معاون مطبوعاتي و مديران عامل خبرگزاري ايرنا و روزنامه ايران در اولويت تغييرات بودند‌.

وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي

اين وزارتخانه تازه‌تأسيس (شايد بهتر است بگوييم تازه ادغام‌شده) يكي از پر‌ماجراترين وزارتخانه‌ها در طول دولت دهم بود‌. ماجراي تعيين و انتصاب مديرعامل شركت‌هاي شستا (شركت‌هاي سرمايه‌گذاري تأمين اجتماعي) در زمان دولت دهم به جنجال و ماجراي بزرگي بين دولت و مجلس تبديل شد و اولين جايي كه در دولت يازدهم نيز مورد تغييرات گسترده قرار گرفت، همين شركت بود. رييس سازمان تأمين اجتماعي‌، مديرعامل شستا‌، اعضاي هيئت مديره شستا و معاونان پشتيباني و امور شركت‌هاي شستا از اولين كساني بودند كه بايد با شغل خود خداحافظي مي‌كردند و احتمالاً تغييرات ديگري نيز در راه خواهد بود.

وزارت علوم و دانشگاه آزاد اسلامي


اگر تغييرات وزارت علوم كه شامل دو تغيير پرحاشيه رييس دانشگاه علامه طباطبايي و دانشگاه صنعتي اصفهان را كنار بگذاريم‌، دانشگاه آزاد به مهمترين مكان براي اين تغيير و تحولات گسترده تبديل شده است.

از سالها پيش و همزمان با به وجود آمدن بحث وقف اين دانشگاه كه با مخالفت حقوقي كارشناسان و همچنين تأييد غير‌قانوني بودن اين وقف توسط رييس قوه قضاييه و تغييرات در اساسنامه اين دانشگاه‌، اين دانشگاه به محل درگيري‌هاي سياسي تبديل شد.

با روي كار آمدن دولت جديد اعضاي هيئت امناي اين دانشگاه با فوريت هرچه تمامتر، رييس اين دانشگاه را بركنار كردند و با انتصاب ميرزاده به عنوان رييس جديد در جلسه هيئت امنا، بار ديگر انتصاب‌ها حكايت از ورود نزديكان هاشمي به اين دانشگاه دارد‌. از سويي محسن هاشمي با معاونت عمراني اين دانشگاه بعد از شكست در انتخابات شهرداري تهران، به اين مجموعه پيوست و از سوي ديگر اكبر تركان نيز كه تابه‌حال سمت‌هاي گسترده‌اي در دولت گرفته است‌، در اين دانشگاه به‌عنوان عضو شوراي اقتصاد و سرمايه‌گذاري دانش‌بنيان مسئوليت گرفت. از سوي ديگر ارگان‌هاي رسانه‌اي اين دانشگاه يعني روزنامه فرهيختگان و خبرگزاري آنا دچار تحولات زيادي شدند و پس از آن باقر لاريجاني رييس شوراي راهبردي علوم پزشكي اين دانشگاه شد.

اگر تعداد تغييرات در اين دانشگاه را با تعداد تغييرات ديگر در وزارت علوم حساب كنيم‌، پيش‌بيني مي‌شود طي چند هفته آينده و با رأي اعتماد اعضاي شوراي انقلاب فرهنگي به ميرزاده‌ و رأي اعتماد مجلس به وزير علوم، تعداد تغييرات به بالاترين ميزان تغييرات در كل وزارتخانه‌هاي دولتي برسد‌.

به گزارش شارا، بدون احتساب تغييرات رؤساي دانشگاه‌ها كه بخش اعظم آن به‌جهت مشخص شدن رأي اعتماد مجلس به توفيقي و يا انتصاب ميرزاده به رياست دانشگاه آزاد به آينده موكول شده است، تاكنون در دولت و زيرمجموعه‌هاي وابسته به آن 460 عزل و نصب صورت گرفته كه با تقسيم آن بر عمر دوماهه دولت به‌طور متوسط روزانه بيش از 7 مسئول عزل و نصب شده‌اند.

نصب و غزل ها در دولت حسن روحاني