شارا - شبكه اطلاع رساني روابط عمومي ايران : روابط عمومي و فرهنگ سازي (آموزش كشاورزان و بهره برداران)
سه شنبه، 7 خرداد 1398 - 18:37 کد خبر:38774
ازآن جايي كه فرهنگ سازي يك فعل اجتماعي است كه در ارتباط با گستره وسيعي از انسان ها سرو كار دارد و مي خواهد بر رفتار و ذهنيت تعداد زيادي از آدميان تاثير بگذارد يك عمل روابط عمومي است زيرا شناخت افكار عمومي وتاثير و نفوذ در آن يكي از وظايف و شايد مهمترين وظيفه روابط عمومي است.

شبكه اطلاع رساني روابط عمومي ايران (شارا)-|| ازآن جايي كه فرهنگ سازي يك فعل اجتماعي است كه در ارتباط با گستره وسيعي از انسان ها سرو كار دارد و مي خواهد بر رفتار و ذهنيت تعداد زيادي از آدميان تاثير بگذارد يك عمل روابط عمومي است زيرا شناخت افكار عمومي وتاثير و نفوذ در آن يكي از وظايف و شايد مهمترين وظيفه روابط عمومي است.

 

شناخت افكار عمومي نقش بسيار زيادي در فرايند فرهنگ سازي خواهد داشت به اين دليل كه فرهنگ و رفتار يك جامعه ناشي از نوع تفكر و انديشه حاكم بر اذهان مردم آن جامعه است و تغيير واصلاح فرهنگ يك جامعه با تغيير واصلاح فكر و انديشه مردم آن جامعه ممكن مي شود. ازاين رو روابط عمومي به عنوان نماينده رسمي وعلمي شناخت و مطالعه افكار عمومي اهميتي مضاعف مي يابد. روابط عمومي به دليل وظيفه درون سازماني و برون سازماني ،بيش از همه در اعتلا ورشد فرهنگ ورفتار با انسان سروكار دارد كه از زمينه ها و امكانات وابزارهاي خوبي جهت اين اعتلا قدم بردارد و با مخاطب شناسي براي اقناع و نفوذ در مخاطبين دست يابد.

 

طريق شناخت علمي و صحيح مخاطبان به راهبردهاي معين و اجراي برنامه هاي سازماندهي شده به اطلاع رساني و تدوين فرهنگ صحيح فردي و اجتماعي بپردازد و با تعميم وسيع براي ترويج و تبليغ يعني جاانداختن رفتارها والگوهاي مناسب رفتاري به مقوله "فرهنگ سازي" به اجرا در آورد. تبليغ ،ترويج ، اقناع ، اطلاع رساني ، آموزش ، زمينه سازي ،فضاسازي و... روش ها و راهبردهايي است كه به عنوان وظايف و كاركردهاي روابط عمومي در فرآيند فرهنگ سازي نقش موثري دارند.با مطالعه در نقش و كاركردهاي روابط عمومي مي توان به امر "فرهنگ سازي" كه در درون هر يك از وظايف جاي دارد دست يافت. ازسه وظيفه اصلي در فرهنگ سازي مي توان به ۱-اطلاع يابي ۲-اطلاع شناسي ۳-اطلاع رساني اشاره كرد .

سهم مصرف آب در استان ما در بخش هاي مختلف به اين صورت است كه: 91 درصد در بخش كشاورزي، چهاردرصد در بخش صنعت، پنج درصد در بخش شرب. ملاحظه مي كنيد كه بخش كشاورزي بزرگترين و مهمترين مصرف كننده آب به شمار مي رود.به دليل عدم وجود بارندگي كافي در كشورمان، تامين آب مورد نياز بخش هاي مختلف، بيشتر از طريق برداشت آب از سفره هاي زيرزميني صورت مي پذيرد.به طوري كه حدود 85% آب مصرفي استان از منابع آب زيرزميني تامين مي گردد.متاسفانه در حال حاضر علي رغم پيشرفت هاي قابل توجه تكنولوژي؛ كشاورزي در استان ما اغلب به شيوه كاملاً سنتي و اغلب نادرست صورت مي گيرد كه باعث هدر رفتن بيش از 70 درصد آب در بخش آبياري مزارع مي شود.

آبياري مزارع به روش غرقابي و طراحي غير اصولي سيستم هاي آبياري تحت فشار باعث هدر رفتن آب شده و منابع آب زيرزميني را بيش از پيش با بحران مواجه مي سازد.از مهمترين چالش هاي مرتبط به آبياري در بخش كشاورزي مي توان به موارد ذيل اشاره كرد:

به كارگيري روش غرقابي در آبياري مزارع كه باعث هدر رفتن بخش زيادي از آب مي گردد.


كشت گياهاني كه با وضعيت اقليمي و آب و هوايي منطقه هم خواني ندارد، به عنوان مثال كشت گياهاني كه نياز به آب زيادي دارند در مناطق خشك و نيمه خشك باعث افزايش بهره برداري از منابع آب مي شود.


استفاده از كانالهاي خاكي براي انتقال آب از منبع آب تا مزرعه مورد نظر سبب تبخير و نفوذ حجم زيادي از آب در طول مسير انتقال شده در نتيجه باعث پايين آمدن بازده آبياري مي شود.


عدم آشنايي كشاورزان سنتي از شيوه هاي نوين كشاورزي و عدم بكارگيري بذرهاي اصلاح شده با عملكرد بالا، سبب پايين بودن ميزان برداشت محصولات مي گردد.


در حال حاضر در اكثر مناطق براي برداشت بيشتر، زمين هاي كشاورزي هر ساله چندين بار كشت مي شوند، به اين ترتيب استفاده از منابع آب نيز چند برابر مي شود.


به طور كلي عدم مديريت صحيح در انتقال و مصرف آب در مزارع و زمينهاي كشاورزي و همچنين عدم آگاهي كشاورزان از وضعيت بحراني منابع آب باعث برداشت بي رويه از منابع آب زيرزميني شده است.

با اين اوصاف استفاده بهينه از منابع آبي به عنوان يك منبع ملي و محرك اصلي در كشاورزي زماني امكان‌پذير است كه سه اصل عمده‎؛ كارايي مصرف آب، عدالت در توزيع آب و حفظ تعادل بوم شناختي و زيست‌محيطي رعايت شود. البته اجراي اين اصول و تحول در اين بخش بدون حضور آموزش و ترويج امري بعيد به نظر مي‌رسد زيرا بهره‌وري صحيح از منابع و تكنولوژي‌هاي مدرن در بخش كشاورزي هنگامي ميسر است كه واحدهاي بهره‌بردار آموزش كافي را ديده باشند و فرهنگ‌سازي لازم در جامعه كشاورزي به منظور ارتقاي ضريب بهره‌وري آب ايجاد شده باشد، قابل توجه است كه موفقيت در اين راستا و دستيابي به منافع و منابع ملي خواستار يك مشاركت مردمي و همكاري جمعي مي‌باشد زيرا مشاركتهاي مردمي با هدف بهينه‌سازي مصرف، معمولا در تصميم‌سازي تصميم‌گيران در پروژه‌ها و سياستگذاري‌هاي عمومي متجلي مي‌شود و با تغيير در زيرساختهاي فيزيكي و صرفه‌جويي در مصرف آب و كاربرد روشهاي نوين در آبياري و توسعه زراعتهاي ديمي شرايط مطلوبي را حاصل مي‌نمايد.

براين اساس و با توجه به اهميت صرفه جويي در مصرف آب در بخش كشاورزي روابط عمومي شركت آب منطقه اي مركزي به عنوان دبير كارگروه اطلاع رساني، آموزش و فرهنگسازي طرح احياء و تعادل بخشي منابع آب زيرزميني تلاش نموده با اجراي برنامه هايي همچون برگزاري همايش هايي تحت عنوان همايش هاي "آب و آينده" در شهرستانهاي مختلف، 120نشست دوره اي با بهره برداران منابع آب و كشاورزان، تهيه بروشور و اقلام آموزشي، و... اطلاعات و آگاهي هاي لازم و آموزش هاي مورد نياز را در اختيار اين گروه هدف قرار دهد.