كارگزاران روابط عمومي را بايد پيشتازان آگاهي و بيداري و رسوخ آرا و انديشه هاي نو و نهادينه كردن و دروني سازي رفتارهاي عقلاني و اقناع كننده دانست كه روابط و مناسبات انساني و عدالت جويانه را ميان مديران و كاركنان از يك سو و ميان سازمان و ذينفعان از سوي ديگر برقرار و بر مفاهمه و گفت و گو و همكاري سازنده تأكيد مي كنند.
به بهانه برگزاري دومين كنگره جهاني كارگزاران مسلمان روابط عمومي با دكتر اسماعيل قديمي عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي، گفت و گو كرديم كه در پي مي آيد:
1. لطفا" نظرتان را درباره اهميت و ضرورت برگزاري كنگره ي جهاني كارگزاران مسلمان روابط عمومي بيان نماييد؟
برگزاري اين كنگره جهاني به چند دليل اهميت و ضرورت دارد. نخست، نزديكي شرايط و وضعيت عمومي اين كشورها و اشتراك ارزش ها و هنجارها و علائق مشترك آن ها كه مستقيما بر روي شكل گيري و كاركرد حرفه هايي مانند روابط عمومي تأثير دارند. دوم اين كه كشورها تجربيات نسبتا يكساني دارند و با داشتن نظام هاي ديني و سياسي به تقريب يكسان ميل زيادي به بومي سازي متن هاي اين رشته دارند تا تفاوت هاي شان نسبت به شرايط غرب در آن ها لحاظ شود. سوم؛ موضوع انتقال تجربيات است كه بايد در چنين فرصت هايي زمينه هاي آن فراهم شود. چهارم؛ لزوم استمرار اين همايش هاست تا تبادل تجربه و نقد و بازنگري رويكردهاي جاري صورت گيرد و همراه با تحولات پرشتاب اين داد و ستدها زمينه براي غلبه بر كاستي هاي ناشي از شدت جريان هاي تحولي و هم افزايي تلاش ها فراهم شود. افزون بر اين برگزاري اين كنگره از آن جهت ضرورت دارد كه برخي از كشورهاي اسلامي طي سال هاي گذشته موفقيت هاي زيادي در بومي سازي و به كارگيري موثر دستاوردهاي علمي ناشي از به كارگيري روابط عمومي در توسعه اقتصادي و بازرگاني و هماهنگي با بازارهاي جهاني به دست آورده اند و اين ها مي توانند الگوي آماده تري را براي به كارگيري حرفه مبتني بر زمينه هاي فرهنگي و تاريخي مشترك در اختيار ما بگذارند.
2. اصولا برگزاري كنگره جهاني كارگزاران مسلمان روابط عمومي با توجه به جايگاه روابط عمومي در ايران چه اهميتي مي تواند داشته باشد؟
روابط عمومي در ايران به خاطر شرايط خاصي كه به لحاظ تاريخي، سياسي، اقتصادي و فرهنگي داريم دچار آسيب هاي بسياري است و به شهادت بسياري از صاحبنظران اين حرفه در ايران فاقد كاركردهاي مطلوب است. روابط عمومي در وزارتخانه ها و سازمان هاي دولتي ايران كه اكثريت قريب به اتفاق واحدهاي اين حرفه را دربرگرفته اند، در فضايي رقابتي به دنبال شكار افكار عمومي نيست و عدم رقابت اقتصادي اين امر را بيشتر تقويت كرده است. اين حرفه با تمهيداتي ويژه در كشورهايي مانند مالزي، تركيه، اندونزي، امارات عربي و حتي كويت بيشتر از ايران جاي خود را باز كرده است. بنابراين ايران بيش از ديگر كشورهاي اسلامي به استفاده از تجربيات حرفه اي ديگران نيازمند است چرا كه با داشتن تمدني سه هزار ساله و مفتخر بودن به حكومتي اسلامي با آن سابقه درخشان روابط عمومي پيامبر بزرگ اسلام بيش از همه به تحول و رسيدن به يك موقعيت درخشان نياز دارد. در واقع هيچ كشوري اكنون همچون ايران داعيه دار بهره مندي از سرچشمه و گنجينه رفتارهاي تمدن ساز و اقدامات درخشان پيامبر اسلام در ارتباط اقناعي نيست كه از يك قوم بيابان نشين تمدني بزرگ را به دنيا معرفي كرد، بنابراين ما نبايد از هيچ كوششي در بهره گيري از تجربيات و الگوهاي موفق در كشورهاي اسلامي فروگذار باشيم.
3. با توجه به موج بيداري اسلامي در كشور هاي اسلامي، روابط عمومي ها چه نقشي در شكل دهي افكار عمومي جوامع مي توانند داشته باشند؟
كارگزاران روابط عمومي را بايد پيشتازان آگاهي و بيداري و رسوخ آرا و انديشه هاي نو و نهادينه كردن و دروني سازي رفتارهاي عقلاني و اقناع كننده دانست كه روابط و مناسباتي انساني و عدالت جويانه را ميان مديران و كاركنان از يك سو و ميان سازمان و ذينفعان از سوي ديگر برقرار و بر مفاهمه و گفت و گو و همكاري سازنده تأكيد مي كنند. اكنون كه رسانه هاي همگاني و شبكه هاي اجتماعي و اينترنت زمينه تأثير پذيري مردم كشورهاي اسلامي را در بيداري و رهايي از بندهاي اسارت فراهم كرده اند روابط عمومي ها مي توانند همراه با رسانه هاي همگاني كه در سطحي وسيع اخبار بيداري مسلمانان را منتشر مي كنند به بيداري افكار عمومي در سازمان ها و شركت ها و توسعه فرهنگ سازماني ياري رسانند و زمينه را براي كاربرد ابزارهاي نوين ارتباطي در داد و ستد اطلاعات و دانايي و توسعه همه جانبه ارتباطات سازماني فراهم كنند. روابط عمومي ها در عين حال مي توانند همچون بنيانگذاران اين حرفه مسئولان و دست اندركاران موسسات را به ايفاي رسالت هاي اجتماعي و رعايت اخلاق حرفه اي فرا خوانند و در گسترش امواج بيداري اسلامي و مردم سالارانه نقشي اساسي ايفا كنند. افزون بر اين ها روابط عمومي ها مي توانند با ارتباطي سازنده و متعهدانه با رسانه هاي همگاني به جاي تبليغات مسموم مبتني بر سود يك طرفه و به زيان مشتريان، حقوق مشتريان و ذينفعان را رعايت و افكار عمومي را براي انتخابي هوشمندانه در برابر اقدامات غير اجتماعي و تبليغاتي صاحبان قدرت و ثروت هشيار كنند.
4. لطفا نظر خود را درباره انتشار فيلم موهن درباره پيامبر اعظم (ص) و نقش كارگزاران مسلمان روابط عمومي بيان فرماييد.
اين اقدام زشت و خبيثانه هرگز نمي تواند به ايمان عميق مردم مسلمان در سراسر گيتي خللي وارد كند و به يقين مرتكبان اين اعمال ناپسند براي هميشه خود را از نعمت تعامل با مسلمانان به عنوان جمعيتي بيدار و متمدن محروم مي كنند.
5. لطفا پيشنهادات خود را درباره نحوه برگزاري بهتر كنگره جهاني كارگزاران مسلمان روابط عمومي ارائه نماييد. بهتر است اين كنگره اقداماتي به شرح زير انجام دهد تا سودمندي بيشتري از اقدامات خود به دست آورد:
به كيفيت و كاربردي بودن مقالات و محتواي مطالب و سخنان ابراز شده بيش از كميت اهميت دهد و از پرداختن به امور ناممكن و شعاري پرهيز كند.
تدوين راهبردها و سياستگذاري ها علمي و دقيق باشد و تا حد ممكن اقدامات مبتني بر بهره وري و كارايي و اثربخشي صورت گيرد.
از تجربيات كنگره گذشته به عنوان دستمايه اي براي كنگره جديد غفلت نشود.
تأكيد بر تعامل مسلمانان نبايد به غفلت از بهره مندي از تجربيات ديگر كشورها بينجامد.
كنگره به آوردگاه تبادل انديشه و نقد وضعيت كنوني تبديل شود و به صورتي حافظ گونه طرحي نو در روابط عمومي هاي كشورهاي اسلامي انداخته شود.
دستاوردهاي كنگره به گونه اي مناسب به همه مراكز تصميم گيري كشور ارسال تا مورد استفاده مقامات قرار گيرد.
سرانجام تلاش شود تا از مباحثات صورت گرفته و طرح ديدگاه هاي كارشناسان، الگوهاي مناسب تئوريك و نظري تدوين شده تا با استفاده از آن ها، روابط عمومي هاي كشورهاي اسلامي به صورتي كارامد در خدمت توسعه همه جانبه اين كشورها قرار گيرند.