شارا - شبكه اطلاع رساني روابط عمومي ايران : ردپاي كريس آتون و استوارت آلن در «گفتارهايي در روزنامه‌نگاري شهروندي»
سه شنبه، 31 تیر 1393 - 09:57 کد خبر:12150
كتاب «گفتارهايي در روزنامه‌نگاري شهروندي: ريشه‌ها، ديدگاه‌ها و چشم‌اندازها» دربردارنده هفت مقاله از صاحبنظران حوزه رسانه منتشر شد.


شبكه اطلاع رساني روابط عمومي ايران (شارا)- سلطان آبادي، مترجم اين اثر گفت: اين كتاب، ادبياتي جامع از روزنامه‌نگاري شهروندي براي آگاهي از ريشه‌ها، پيشينه‌ها و شناخت چيستي‌ها و چرايي‌هايي آن به‌ مخاطب عرضه مي كند.

وي افزود: مقالات مرجعي كه در اين كتاب ارايه شده اند از استادان و پژوهشگران شناخته‌شده‌ اين عرصه مانند استوارت آلن، كريس آتون، مارگ گلاسر و ... گرد آوري شده است.

سلطان آبادي با اشاره به مقاله‌ استوارت آلن، استاد روزنامه‌نگاري دانشگاه بورنماوت انگلستان گفت: عنوان اين مقاله «تاريخ‌هاي روزنامه‌نگاري شهروندي» است كه در آن به نقش روزنامه‌نگاري شهروندي در تحول قلمرو انحصاري روزنامه‌نگاران حرفه‌اي طي سال هاي اخير اشاره دارد و با تاكيد بر گزارش بحران‌ها، مثال‌هايي متعدد از جنگ عراق براي تصريح و روشني موضوع ارايه مي دهد.

وي با اشاره به دومين مقاله كتاب با عنوان «روزنامه‌نگاري شهروندي و جايگزين» توضيح داد: كريس آتون، استاد روزنامه‌نگاري دانشگاه نپير ادينبورگ در كشور اسكاتلند، اين مقاله را نوشته است. او در اين مقاله به بررسي مفاهيم، ويژگي‌ها و چالش‌هاي روزنامه‌نگاري جايگزين و شهروندي مي‌پردازد و اين موضوع را بررسي مي كند كه چگونه فرهنگ‌هاي جايگزين و مسلطِ توليد خبر به‌جاي اين‌كه در مقابل يكديگر قرار بگيرند و به تنهايي عمل كنند، مي‌توانند به‌شيوه‌اي مكمل در كنار هم حضور داشته باشند.

سلطان آبادي همچنين از مارك گلاسر به عنوان يكي ديگر از نويسندگان مقاله اين كتاب نام برد و يادآور شد: اين مقاله كه «روزنامه‌نگاري شهروندي: گسترش‌دهنده‌ ديدگاه‌هاي جهاني، بسط‌دهنده‌ دموكراسي» نام دارد، به نقش اين حرفه در توسعه‌ دموكراسي و شنيده‌شدن صداي اخبار محلي، همچنين دگرگوني اخبار فرامحلي مي‌پردازد.

به گفته وي، در چهارمين مقاله كتاب، ديويد رايف و دونيكا منسينگ به عنوان استادان روزنامه‌نگاري دانشگاه نواداي امريكا، به بيان اين مطلب مي پردازند كه روزنامه‌نگاري عمومي و اكنون روزنامه‌نگاري شهروندي، آخرين فصل‌ها در طول 400 سال گفت‌وگو درباره‌ نقش روزنامه‌نگاري در اجتماع دموكراتيك را ارايه مي‌دهند. در اين مقاله روزنامه‌نگاري شهروندي در يك چارچوب تاريخي بررسي شده است.

سلطان آباد از ديويس مريت، استاد دانشگاه كانزاس و دانشگاه ايالتي ويچيتاي آمريكا به عنوان نويسنده پنجمين مقاله كتاب نام برد و گفت: اين مقاله با عنوان «روزنامه‌نگاري شهروندي از روزنامه‌نگاري عمومي چه مي‌تواند بياموزد؟» به بررسي ريشه و پيشينه‌ روزنامه‌نگاري عمومي در يك فرايند درس‌آموز مي پردازد.

مترجم اين اثر با بيان اين كه مباحثي درباره فرايند افول جايگاه روزنامه‌نگاران به‌عنوان دروازه‌بانان خبر، موضوع ديگر مقاله اين كتاب است، افزود: اين موضوع را آرون بارلو، استاد دانشگاه شهر نيويورك در مقاله اي با عنوان «روزنامه‌نگاران شهروند به‌عنوان دروازه‌بان: يك تحول اساسي» بررسي مي كند.

وي با اشاره به هفتمين مقاله اي كه در كتاب آورده شده، عنوان كرد: نويسنده اين مقاله مارك ديوز است كه «آينده‌ي روزنامه‌نگاري شهروندي» نام دارد و در آن اهميت جايگاه روزنامه‌نگاري شهروندي در صنعت رسانه بررسي شده و از دخالت‌دادن مخاطب در توليد به‌عنوان توصيه‌اي راهگشا براي شركت‌هاي رسانه‌اي سخن مي‌گويد و حضور و تجربه‌هاي افزوده‌ مخاطب كه ديگر كاربر است و البته به صراحت مشتري نيز ناميده مي‌شود، را به‌عنوان ارزش افزوده‌ توليدات خبري توصيف مي‌كند.

سلطان آبادي با اشاره به اهميت روزنامه نگاري شهروندي، گفت: امروز روزنامه‌نگاري شهروندي يكي از مهم‌ترين عرصه‌هاي روزنامه‌نگاري جهان به‌شمار مي‌آيد و اين جايگاه به‌واسطه‌ تأثير آن در دگرگوني مناسبات قدرت در عرصه‌ي خبر و اطلاع‌رساني به‌دست آمده است.

در بخشي از پيش‌گفتار اين كتاب كه به قلم مترجمان اثر، نگاشته شده است، مي خوانيم: «ايده‌ اصلي شكل‌دهنده‌ روزنامه‌نگاري شهروندي اين است كه افرادي كه فاقد تخصص و آموزش در زمينه‌ روزنامه‌نگاري حرفه‌اي هستند، بتوانند با استفاده از ابزار مدرن و تكنولوژي‌هاي روز و از طريق دسترسي به شبكه‌ جهاني اينترنت، دست به خلق و توزيع واقعيت‌هاي رسانه‌اي با همكاري ديگران بزنند.»

كتاب «گفتارهايي در روزنامه‌نگاري شهروندي» در 140صفحه، شمارگان 500 نسخه و قيمت 18 هزار تومان از سوي انتشارات همشهري بر ويترين كتاب فروشي ها قرار گرفته است.


منبع: ايبنا