شارا - شبكه اطلاع رساني روابط عمومي ايران : نظام نامه واحد براي روابط عمومي استان ها تعريف شود/ نگاه عملگرايي به حوزه روابط عمومي وجود ندارد
دوشنبه، 16 تیر 1393 - 06:47 کد خبر:11877
بدون شك روابط عمومي ها نقطه قوت واتكاء هرسازماني هستند. ازاين روست كه هر مدير موفقي تلاش دارد تا ازكارآمدترين افراد در اين بخش بهره بگيرد. اما پرواضح است كه زماني يك مجموعه روابط عمومي كارآمد خواهد بود كه شرايط مساعدي را براي ايجاد فعاليت حرفه اي خود داشته باشد تا از اين رهگذر بتواند به وظايف اصلي و اساسي خود عمل كند، به طوري كه در نهايت بتواند به يك پل ارتباطي بين شهروندان و سازمان متبوعش مبدل شود.

شبكه اطلاع رساني روابط عمومي ايران (شارا)- تمامي موارد مذكور در حالي است كه در شرايط فعلي در سازمان هاي نظام مهندسي ساختمان استانها نقش و جايگاه روابط عمومي ها مورد غفلت قرارگرفته است. درنتيجه اين امر متاسفانه ظرفيت اين روابط عمومي ها به يك ساختار اداري غير چابك و منفعل تنزل پيدا كرده است.
بي گمان اين پروسه و تضعيف روابط عمومي نظام مهندسي استان ها سبب شده كه فعاليت حرفه اي آنها نيز تحت الشعاع قرارگيرد، به گونه اي كه بنا به گفته برخي از روساي روابط عمومي استاني، وظايف ثانويه و كم اهميت تر به وظايف اصلي آنها ترجيح داده شده است.
درنتيجه فرآيند مذكور، حتي روابط عمومي سازمان هاي نظام مهندسي استانها خود معترف هستند كه عدم مطالبه وظايف و مسووليت هاي اصلي روابط عمومي از سوي مديران، باعث شده كه آنها نتوانند به نقش اصلي خود كه در تشريفات اداري مربوط به اين حرفه براي روابط عمومي تعيين شده عمل كنند.
براي آسيب شناسي اين موضوع به گفت وگو با برخي از روابط عمومي نظام مهندسي استان ها پرداخته ايم كه مشروح آن را در ذيل مي خوانيد و متعاقبا ادامه اين گزارش منتشر خواهد شد:

مسلم محمدي، مدير روابط عمومي سازمان نظام مهندسي اردبيل
نقش، وظيفه و هدف روابط عمومي در هر ارگان و سازماني كاملا مشخص و تعريف شده است، در بعضي سازمان ها جايگاه و حضور روابط عمومي تعريف نشده است. روابط عمومي دست راست هر ارگاني محسوب مي شود كه سازمان نظام مهندسي هم مستثني از اين امر نيست.
در خط مشي هفده گانه شوراي مركزي هم روابط عمومي مي تواند نقش شفاف سازي، اطلاع رساني و ارتباط با دست اندركاران مربوطه را در جهت توسعه صنعت ساختمان داشته باشد؛ طبيعتا روابط عمومي وظايف سنگيني بر عهده دارد و كارهاي زيادي را بايد انجام دهد.
روابط عمومي همانند ديگر سمت هاي سازماني و اداري، داراي نقاط ضعفي است؛ متاسفانه تغيير مديريت در سازمان ها جايگاه روابط عمومي را متزلزل مي كند. حداقل زمان براي مديريت يك رييس در سازمان نظام مهندسي ساختمان يك سال و حداكثر سه سال است.
به گفته اين مسئول سازماني اين ضعف سازمان است و بر كار روابط عمومي هم تاثير مي گذارد؛ البته يك روابط عمومي قوي بايد بتواند بر اين گونه مشكلات تسلط داشته باشد.
حسن يك روابط عمومي خوب در اين است كه با آمدن رييس جديد به سرعت برنامه آينده سازمان را ارائه دهد، چرا كه سازمان نظام مهندسي يك سازمان خاص با افراد خاص است. يك روابط عمومي قوي با داشتن علم و ابزار لازم مي تواند كار خود را در هر شرايطي به نحو احسن انجام دهد.

محمود فارسي، مدير روابط عمومي سازمان نظام مهندسي همدان
روابط عمومي نه تنها در نظام مهندسي بلكه در همه ارگان ها در اصل تريبون سازمان و ارگان است. در نظام مهندسي هم روابط عمومي تعريف شده، اما در سازمان نظام مهندسي همانند هر ارگاني ديگر اين امكان وجود دارد كه بعضي از وظايف جايگاه واقعي خود را هنوز پيدا نكرده باشد.
روابط عمومي دست راست مدير و مجموعه است كه بايد مشاوره درست به اعضاي سازمان بدهد؛ يكي از وظايف روابط عمومي اطالع رساني درست و به موقع است.
روابط عمومي بايد بايد كم و كاستي هاي مجموعه را شناسايي كند و بازخورد فعاليت ها را در خارج از سازمان بررسي و به داخل سازمان اطلاع دهد.
اينكه در حال حاضر وضعيت روابط عمومي سازمان هاي نظام مهندسي در سطح كشور به چه صورتي است، در يك دوره كوتاه مدت نمي توان در مورد فعاليت هاي سازمان نظر پخته داد و ترجيح مي دهم كه در اين مورد پاسخي ندهم.

هورامان بهرامي، مدير روابط عمومي سازمان نظام مهندسي كردستان
روابط عمومي از جمله علوم تازه است كه وارد ادبيات اداري كشور شده و طبيعي است كه در همه ارگان ها جايگاه واقعي خود را پيدا نكرده باشد. شايد ساختارهاي فرهنگي و اجتماعي جامعه و تازگي علوم اجتماعي، روابط بين الملل و ... در جامعه از جمله عواملي باشند كه باعث شده روابط عمومي نتواند نقش خود را در سازمان ها و ارگان ها به خوبي پيدا و اجرا كند.
سازمان نظام مهندسي هم از اين امر مستثني نيست. در بيشتر استان ها احساس نياز به روابط عمومي ديده نمي شود، و ظاهرا جايگاه و حيطه مشخص وجود ندارد؛ روابط عمومي بيشتر جنبه تشريفاتي دارد.
روابط عمومي از وظيفه اصلي خود كه رابطه درون سازماني و برون سازماني است دور افتاده و تنها به كارهاي داخل پيش پا افتاده سازمان مشغول است، اين موضوع از مشكلات بزرگ نظام به حساب مي آيد كه نتوانسته رابطه درون سازماني و برون سازماني را تعريف كند.
البته در حال حاضر احساس نياز به روابط عمومي فعال روز به روز درك مي شود. ناگفته نماند در استان كردستان به اين مهم توجه مي شود. شايد يكي از دلايل آن ساختار اجتماعي كردستان باشد؛ جامعه كردستان به حوزه اجتماعي و روابط اجتماعي اهميت مي دهد.

عباس اميريان، مدير روابط عمومي سازمان نظام مهندسي خراسان رضوي
روابط عمومي نقش كارسازي در نحوه برقراري ارتباط دروني با بيروني سازمان دارد، كه دست مديران سازمان را در دست مسئولان اجرايي دولتي و خصوصي بگذارد و در اصل پلي ارتباطي است. در استان خراسان رضوي همكاري به گونه اي است كه سازمان نظام مهندسي ارتباط خيلي خوبي با مسئولان استاني و ساختماني دارد. مسائل استاني و ساختماني مورد بحث و بررسي قرار مي گيرد و با آستان قدس رضوي ارتباط نزديك برقرار شده است. برگزاري سمينارهاي آموزشي يك امتياز به حساب مي آيد. اينها همگي از جمله فعاليت هاي روابط عمومي نظام مهندسي استان به شمار مي روند. روابط عمومي سازمان خراسان رضوي حدود 21 سال سابقه دارد و درواقع اولين روابط عمومي در خراسان رضوي تاسيس شد.
در خيلي از نظامات هنوز روابط عمومي كم رنگ است در بعضي از اجلاس ها مثل اجلاس هفدهم اصلا جايگاه روابط عمومي ها ديده نشده بود و بلاتكليف بودند. در نشست كارگروه هاي آموزشي روابط عمومي ها ديده نشده بود و جلسه اي در اين خصوص نبود. حدود سه سال است شوراي هماهنگي روابط عمومي برگزار و هر ماه در تهران يا ديگر استان ها تشكيل مي شود؛ سال قبل هم دومين همايش مديران روابط عمومي سراسر كشور نظامات مهندسي بوده است. براي نخستين بار در كشورو اولين باردر استان خراسان رضوي چارت اداري سازماني نظام مهندسي تدوين شده و چهار معاونت اجرايي تعيين شد. در خراسان رضوي كار ما خيلي آسوده شده چون با رياست ارتباط نزديك داريم؛ نظام مهندسي خراسان رضوي براي روابط عمومي ارزش زيادي قائل است. اين ارتباط مستحكم وجود دارد.

حجت همت، مدير روابط عمومي سازمان نظام مهندسي فارس
سازمان هاي نظام مهندسي ساختمان را شايد بتوان مظلوم ترين سازمان ها در نوع خود دانست. اين سازمان در حالي به ارائه خدمات ارزشمندش به جامعه مي پردازد كه براي عموم جامعه ناشناخته و يا نا آشناس.، ارگانهاي مرتبط در حيطه مسئوليت هايش با خدمات و توانائي هايش بيگانه اند و از همه دردناكتر آنكه بسياري از اعضايش نيز اطلاع چنداني از اقدامات و تحولات آن ندارند.
به جرات مي توان علت را در ضعف روابط عمومي سازمان جستجو كرد. بخشي كه يا وجود نداشته و احيانا در صورت وجود تنها به بي تاثيرترين فعاليت ها پرداخته است، مسئوليت هايش در بخش هاي مختلف و پراكنده، بدون هماهنگي و راهبرد واحد يا به كل رها شده و يا در لابلاي فعاليت هاي روزمره و جاري سازمان، بصورت انفعالي و مقطعي صورت مي پذيرد.
شايد تا چندي قبل سازمان به علل مختلف از جمله تكيه بر لزوم بهره گيري از خدمات مهندسي در قوانين و مقررات خود را بي نياز از روابط عمومي مي پنداشته است كه همين امر ضربه هاي سنگيني به پيكره و همچنين منظر سازمان در عموم جامعه و حتي در ديد اعضايش وارد نموده است. خوشبختانه شوراي مركزي نظام مهندسي ساختمان با ارائه پيش نويس سند چشم انداز روابط عمومي سازمان هاي نظام مهندسي، نشان دادند كه به اهميت اين نهاد واقف بوده و به تشكيل و توسعه آن همت گمارده اند كه جاي بسي اميدواري است.
عملكرد روابط عمومي را مي توان در يك عملكرد كاملا دو سويه دانست، بخشي معطوف به ارتقا سطح آگاهي عمومي از طريق ارائه اطلاعات، اخبار و آموزش است و بخشي ديگر افزايش آگاهي سازمان از طريق دريافت اطلاعات و بازخورد عملكرد از جامعه و آناليز اطلاعات دريافتي از مخاطبين و تنها با اتخاذ رويكردي اينچنين مي توان در راه نيل به اهداف عاليه قانون گام برداشت.

محمد رجاييان، مدير روابط عمومي سازمان نظام مهندسي مركزي
با توجه به اينكه سازمان نظام مهندسي ساختمان به صورت هيات مديره اي اداره مي شود و طول دوره مديريت، زمان مشخص دارد؛ به همين دليل اكثر مديران به صورت سليقه اي با روابط عمومي برخورد مي كنند، يعني اينكه يك رييس نسبت به اهميت حضور فعال روابط عمومي شناخت دارد و به روابط عمومي بها مي دهد، اما رييس ديگر اهميتي براي روابط عمومي قائل نيست و در نتيجه مانع فعاليت حرفه اي روابط عمومي مي شود.
اما موضوع قابل اهميت اين است كه با توجه اينكه حركت صنعت ساختمان از حالت سنتي به صنعتي است، قطعا اطلاع رساني در اين راستا ضروري است و نظام مهندسي بايد با روابط عمومي ارتباط قوي و سازنده داشته باشد، تا مردم هم به عنوان بهره برداران ساختمان به حقوق و وظايف خود آگاه باشند.
دادن اختيارات به روابط عمومي ها به نوع نگاه مديريت برمي گردد، پيشنهاد داده شد يك دستورالعمل از طرف شوراي مركزي داده شود تا براساس آن چارت روابط عمومي استان ها تعيين گردد و اعتبار روابط عمومي براساس تعداد مهندس باشد و با تغيير رييس تغييري در رويكرد روابط عمومي ايجاد نشود، در اين صورت مدير روابط عمومي مي تواند فعاليت حرفه اي داشته باشد.
براي اينكه بتوان در بين روابط عمومي ها رقابت ايجاد كرد، لازم است كه از طريق شوراي مركزي دستورالعمل و خط مشي روابط عمومي ابلاغ شود تا بهتر با حوزه اختيارات خود آشنا شوند.
در كل اعتبارات خوبي در اين حوزه صرف مي شود، ولي اگر اينها مديريت شود و شوراي راهبردي از طريق شوراي مركزي نظارت كند، كار تخصصي مي شود. هر استان بايد در حوزه كاري خود بسته به نوع بافت جامعه، فرهنگ، اقليم و روابط عمومي فعاليت كند.
در حال حاضر در اين راستا فعاليت هايي انجام شده، اما در عمل آن بازدهي كه بايد باشد وجود ندارد.
بايد توجه داشت كه با بزرگ شدن روابط عمومي، نظام مهندسي هم بزرگ مي شود. قطعا روابط عمومي در خط مشي تاثيرگذار خواهد بود. تك تك بندها به روابط عمومي مرتبط مي شود، بايد ديد كه مديريت تا چه اندازه از ظرفيت روابط عمومي استفاده مي كند، چراكه رئيس مي تواند بدون روابط عمومي و با چالش در اجراي خط مشي گام بردارد و البته مي تواند با روابط عمومي راحت تر خط مشي را به سرانجام برساند.

حشمت كرم خاني، مدير روابط عمومي سازمان نظام مهندسي ايلام
به طور كلي روابط عمومي جايگاه واقعي خود را در هيچ كجاي ادارات و ارگان ها ندارد. در نظام مهندسي هم خيلي روي اين مقوله كار نشده و در اصل روابط عمومي در نظام مهندسي يك كودك نوپا است.
با توجه به ديدگاهي كه وجود دارد و اينكه نگاه به نظام مهندسي چيست، همين نگاه بايد براي روابط عمومي باشد، بايد نگاه درست تعريف شود.
كار روابط عمومي يك ارتباط دوسويه است يعني هم به نفع سازمان و هم به نفع مردم كار مي كند، روابط عمومي بايد تلاش كند تا سازمان جايگاه خود را پيدا كند.
در حال حاضر روابط عمومي ها در بيشتر موارد گرفتار كار دستوري و اداري شده اند، در صورتي كه بايد نگاه مشاوره اي به روابط عمومي وجود داشته و از توان روابط عمومي استفاده شود. در اين صورت فعاليت روابط عمومي مي تواند كارساز باشد، اما خيلي مواقع منتظر دستورات مي ماند. در واقع بايد حوزه اختيار روابط عمومي گسترش يابد.

بهادر دهقاني، مدير روابط عمومي سازمان نظام مهندسي كرمانشاه
با توجه به تعاريف علمي موجود روابط عمومي در سازمان نظام مهندسي ساختمان استان ها بايد به يك مثلث ارتباطي ميان اعضاي سازمان نظام مهندسي ساختمان، مردم و ساير سازمان هاي مرتبط تبديل شود. گفتني است روابط عمومي آيينه تمام نماي سازمان است؛ به عبارت ديگر اين واحد خط مقدم ارتباط مديران با مردم است كه بايد بسياري از مشكلات و نقصان از عملكرد يك سازمان را مرتفع نمايد و تمامي تهديدها را به فرصت تبديل كند.
متاسفانه در سازمان نظام مهندسي ساختمان نگاه كاربردي و عملگرايي به حوزه روابط عمومي وجود ندارد. اين در حالي است كه اميد مي رود با روي كار آمدن اعضاي دوره ششم شوراي مركزي اين نگاه نيز تغيير يابد، چرا كه امروزه شاهد رشد روزافزون ساخت و ساز هستيم كه بالطبع آن توقعات و انتظارات مردم نيز از سازمان نظام مهندسي ساختمان افزايش يافته است.
شايان ذكر است كه امروزه ارائه تعريف جامع براي چارت سازماني روابط عمومي سازمان نظام مهندسي ساختمان استان ها يك نياز به شمار مي آيد. اين در حالي است كه خط مشي اين دوره شوراي مركزي، به هيچ عنوان هيچ جايگاهي را براي حوزه روابط عمومي لحاظ نكرده است. بايد توجه داشت كه حوزه روابط عمومي بيشتر هنرگر است تا عملگرا و اميد مي رود مديريت روابط عمومي اين دوره شوراي مركزي علاوه بر ادامه فعاليت مديريت قبلي، تدابير جديدي را در اين خصوص اتخاذ نمايند.
البته بايد متذكر شد كه تعامل با رسانه ها يكي از وظايف انكارناپذير روابط عمومي به شمار مي آيد و خط مشي دوره ششم شوراي مركزي هم از اين قاعده مستثني نيست، چرا كه اگر بندهاي قطعنامه تنها روي كاغذ بماند هيچ دردي را از جامعه مهندسان دوا نخواهد كرد و براي جلوگيري از اين آسيب مي بايست مديران سازمان هاي نظام مهندسي و اعضاي شوراي مركزي به كمك واحد روابط عمومي براي اجراي هر چه بهتر بندهاي خط مشي اقدامات لازم را انجام دهند.

علي اكبر آقابابايي، مدير روابط عمومي سازمان نظام مهندسي البرز
با توجه به اعتماد بسيار بالاي روساي سازمان نظام مهندسي استان البرز حدود اختيارات لازم به اين واحد تا به امروز داده شده است. اين در حالي است كه متاسفانه واحد روابط عمومي در ساير استان ها به علت عدم توجه مديران با مشكلات اساسي روبه رو هستند.
گفتني است واحد روابط عمومي سازمان نظام مهندسي ساختمان استان البرز، با دارا بودن خبرنگاران حرفه اي در نظر دارد به عنوان يك قطب خبري در استان تبديل شود.
يكي از مهم ترين اقدامات روابط عمومي سازمان نظام مهندسي استان البرز استفاده از تبليغات محيطي و رسانه اي و اطلاع رساني نوين در بين آحاد مردم و همچنين فرهنگ سازي لازم براي اجراي كامل مقررات ملي ساختمان است.
متاسفانه در بحث اجراي مقررات ملي ساختمان تا به امروز سعي بر آن شده است كه اين مبحث را تنها براي مهندسان القاء كنيم. اين در حالي است كه بايد در گام اول براي مردم فرهنگ سازي لازم صورت گيرد.
شايان ذكر است يكي از مواردي كه در خط مشي اين دوره شوراي مركزي مغفول مانده است، طرح يكسان سازي وظايف روابط عمومي سازمان نظام مهندسي ساختمان استان ها است. متاسفانه در حال حاضر روابط عمومي استان ها سليقه اي عمل مي كنند و انتظار مي رفت كه براي تمام مسئولان روابط عمومي ها سازمان هاي مورد بحث يك خط مشي مكتوب و يا حتي يك نظام نامه به تصويب برسد.
 


منبع: صما