شارا - شبكه اطلاع رساني روابط عمومي ايران : اصول و آداب تشريفات كاربردي/ميز غذا خوري/9
سه شنبه، 6 آبان 1399 - 13:37 کد خبر:1002
هنگام غذا خوردن نبايد عجله كنيد، بايد با ميهمان هايي كه طرفين شما هستند صحبت كنيد و تقدم صحبت كردن با ميهمان سمت راست شما مي باشد.

 

· كروكي ميز غذا: در ميهمانيهاي رسمي كروكي (Chart) ميز غذا با نام ميهمانها و محل نشستن آنها تهيه مي شود و بلافاصله بعد از ورودي محل ميهماني به ديوار نصب مي شود.


· مشخصات ميهمانها نيز بر روي كارت كوچكي نوشته شده و در جلوي سرويس غذاخوري در روي ميز ناهارخوري گذاشته مي شود تا محل نشستن هر ميهمان مشخص باشد.


· انسان بايد هنگام غذا خوردن به ترتيب تقدم با فرد سمت راست و گاهي با فرد سمت چپ و يا ميهمان نزديك به خود صحبت كند.


· ميهمانان نبايد به منظور ايجاد فضاي كافي براي بشقاب خود، ساير وسايل روي ميز ناهارخوري را به كنار زده و يا روي هم قرار دهند.

· وسايل روي ميز طوري چيده مي شوند كه نياز هر كس در سر ميز برآورده شود و اگر احياناً چيزي لازم بود كه در دسترس شما نبود (مانند نمكدان و ...)، نبايد براي برداشتن آن خم شده و دست دراز كنيد بلكه از ميهمان نزديك آن بخواهيد آن را به شما بدهد.

v دستمال سفره


· دستمال سفره را هيچ وقت به گردن نمي آويزند يا به كمر شلوار وصل نمي كنند، دستمال سفره بايد به طور آزاد روي زانوها پهن شود.
· در خاتمه غذا، دستمال سفره به طور مرتب در سمت چپ بشقاب گذاشته مي شود.
· در صورتي كه از دستمال كاغذي استفاده شده آن را مچاله كرده و داخل بشقاب مي گذارند.

v موارد استفاده از دستمال سفره


· موارد استفاده از دستمال سفره:
1. پاك كردن دهان
2. تميز كردن دست ها
3. پاك كردن دهان قبل از خوردن نوشيدني ها
4. جلوگيري از كثيف شدن لباس
5. براي عطسه و سرفه كرده
و ....


· چنگال ها، كاردها قاشق هايي كه در طرفين بشقاب چيده شده اند معمولاً از خارج به داخل يا به عبارتي از دور به نزديك نسبت به بشقاب استفاده مي شوند.
· در صورتي كه نمي دانيم از كدام چنگال، كارد يا قاشق استفاده كنيم با كمي تأمل به ميزبان يا ميهمانان طرفين يا مقابل نگاه كرده، مانند آنها عمل مي كنيم.
· ميهمانان نبايد قبل از ميزبان شروع به صرف غذا نمايند.
· هيچ وقت قاشق، چنگال و كارد را كه كثيف به نظر مي رسد با دستمال تميز نمي كنند، بايد بوسيله پيشخدمت تعويض شود.
· بعد از بلند شدن از سر ميز غذا بايد صندلي را در جاي خود قرار داده و به ميز چسبيده شود.
· معمولاً ميزهاي كوچكي در نزديكي ميز غذاخوري وجود دارند كه مقداري از وسايل و مواد خوراكي يا اگر وسيله اي از روي ميز غذاخوري برداشته مي شود موقتاً روي آن مي گذارند.
· هنگامي كه از كارد استفاده نمي شود بايد آن را در حاشيه سمت راست بشقاب قرار داد به طوري كه لبه تيز آن به طرف داخل بشقاب باشد. نبايد كارد روي ميز گذاشته شود. همچنين نبايد دستة كارد روي ميز و لبه آن روي بشقاب باشد.
· در مواقعي كه از چنگال استفاده نمي شود آن را در بالا، سمت چپ داخل بشقاب قرار مي دهيم به طوري كه نوك چنگال به طرف پايين باشد.
· كارد فقط براي بريدن و قطعه كردن غذا است و هيچ وقت به دهان برده نمي شود و با آن غذا نمي خورند.
· در ميهماني هاي رسمي هميشه غذا از سمت چپ و نوشيدني از سمت راست سرو ميشود.
· در ميهماني هاي رسمي، غذا معمولاً به صورت كرس (Course) سرو مي شود به عبارتي غذا در بشقاب كشيده شده و جلوي هر ميهمان گذاشته مي شود و بعد از مدتي بشقابها توسط پيشخدمت ها جمع شده، بشقاب غذاي ديگري سرو مي شد. اين كار ممكن است سه بار يا بيشتر بسته به تعداد و نوع غذاها تكرار شود.
توضيح اينكه معمولاً تمام محتويات هر بشقاب خورده نمي شود تا بتوان از غذاهاي بعدي نيز استفاده كرد.
· در ميهماني هاي خصوصي ممكن است بعضي از غذاها سر ميز گرم و يا درست شوند، در اين صورت از چراغ الكلي استفاده مي شود.
ضمناً در اين نوع ميهماني ها تعداد ميهمانان نبايد بيش از شش نفر باشد.
· هنگامي كه فقط افراد خانواده براي صرف غذا سر ميز مي نشينند بايد سرويس ها، تزيينات و حتي چند شاخه گل به طور مرتب روي ميز چيده شود و حتي الامكان از سفره هاي رنگي يا زير بشقابي (پارچه اي يا پلاستيكي) استفاده شود كه اين خود باعث تحريك اشتها در هنگام صرف غذا مي شود.
· هنگام غذا خوردن نبايد عجله كنيد، بايد با ميهمان هايي كه طرفين شما هستند صحبت كنيد و تقدم صحبت كردن با ميهمان سمت راست شمامي باشد.
· در ميهماني ها، در صورتي كه زير سيگاري گذاشته نشده باشد نبايد سيگار كشيد.
· در خاتمه غذا ممكن است قهوه و يا چاي در سر ميز و يا در سالن سرو شود.
· در صورتي كه مجبور به سرفه يا عطسه كردن شديد، سر را به پهلو آورده كمي خم شويد و از دستمال در جلوي دهان استفاده كنيد.
· بعد از خاتمه غذا بايد از مصاحبت ميهماناني كه در طرفين شما بودند تشكر كنيد.

منابع


- كتاب مجموعه قوانين و مقررات تأمين اجتماعي (ويژه كارفرمايان) دفتر قوانين و مقررات- معاونت حقوقي امور مجلس سازمان تأمين اجتماعي/محمد رضا جوان جعفري، علي احسان شفائي، عمران نعيمي- تهران: چاپ دوم- پائيز 1383
- كتاب ايراني و كنسولي راهنماي انجام امور كنسولي ايرانيان خارج از كشور/حسين عبدي تهران: وزارت امور خارجه، مركز چاپ و انتشارات، سال 1384
- كتاب مجموعه پرسش و پاسخ در زمينه روابط كار /تهيه كننده محمد جواد الهيان- (ويراست 2)- تهران: موسسه كار و تأمين اجتماعي، 1383-338 ص (موسسه كار و تأمين اجتماعي، 100)
- جزوه قوانين و مقررات اشتغال اتباع خارجي تهيه كننده: معاونت اشتغال اداره كل اشتغال اتباع خارجي وزارت كار و امور اجتماعي- تهران: وزارت كار و امور اجتماعي
- جزوه راهنماي مراجعين اداره كل اشتغال اتباع خارجي- از انتشارات معاونت سياستگذاري و برنامه ريزي كشور- تهران- اداره كل اشتغال اتباع خارجي
- مجله سفر شماره 211
- مجله صنعت حمل و نقل شماره 251
- مجله نشريه كارگزار روابط عمومي
- كتاب احكام فقهي در سفر آقاي محمد حسين فلاح زاده- نشر معروف قم- چاپ چهارم 1383
- سايتهاي اينترنتي
- http://www.mardomanco/success/positive.aspx
http://www.fa.gor.ir
http://www.protoclplass.com
http://www.deargrace.com
- كتاب آئين سخنراني/ ويل كارنگي
- كتاب هفتاد و پنج درس زندگي از سيره عملي حضرت فاطمه(س)/حميد رضا كفاش-نشر عابد-چاپ نهم- 1384
- آئين تشريفات/محمد رئيس- تهران وزارت امور خارجه- مركز چاپ و انتشارات 1382
- مجموعه قوانين مصوب سال 1310
- آئين نامه و فرم هاي مخصوص اداره كل اتباع خارجي ناجا
- آئين نامه و فرم هاي مخصوص اداره كل اشتغال اتباع خارجي (وزارت كار)
- آئين نامه و فرم هاي مخصوص اداره گذرنامه
- آئين نامه و فرم هاي مخصوص وزارت امور خارجه
- اصول و آداب تشريفات/ احمد يحيايي ايله اي و برات اله صمدي راد- انتشارات كارگزار روابط عمومي سال 1381
- آداب معاشرت/ منصور احمدي-تهران- توتيا 1382
- مقدمه اي بر آداب و آئين تشريفات/ مركز آموزش هاي ديپلماتيك وزارت امور خارجه 1376