شبکه اطلاعرسانی روابطعمومی ایران (شارا) || «فکره» نشریهی فرهنگی، ادبی و هنریِ مستقلی است که در سال ۲۰۲۲ تأسیس شد و در رامالله در کرانهی باختری منتشر میشود. این نشریهکه به دست فلسطینیها اداره میشود بستری برای انعکاس آثار ادبی و هنریِ فلسطینیها در سراسر جهان است.
«فکره» هدف خود را انتشار بدون سانسور آثار تعریف کرده و از ابتدا به دو زبان عربی و انگلیسی منتشر شده است. عایشه حامد و کوین کروتر بنیانگذاران این نشریههر دو نیمهفلسطینی ــ نیمههلندیاند و قبلاً دیپلمات دولت هلند بودند و به نمایندگی از طرف وزارت خارجهی هلند در کشورهای مختلفی، بهویژه در خاورمیانه، کار کردند.
این دو میگویند تجربهی کار در دستگاه دیپلماسیِ یک دولت غربی به آنها نشان داد که بسیاری از پروژههای کشورهای غربی در فلسطین که روی کاغذ مناسببه نظر میرسد، در عمل بیثمر میماند و گاه حتی به نتیجهای معکوس میانجامد. سالها کار در این حوزه آنها را که میخواستند فضایی مؤثر و مفید برای همکاری میان فلسطینیها ایجاد کنند، نوامید کرد. بنابراین، هر دو از شغلِ خود استعفا کردند و به رامالله رفتند تا شاید کار مؤثری انجام دهند.
در هفتههای اول جنگ بعد از هفتم اکتبر، همهی ما در بهت و حیرت بودیم و سعی میکردیم که با این دلشکستگی و ویرانیِ تازه کنار بیاییم. چند هفتهی بعد بهتدریج سیلی از پیام از فلسطینیها در گوشهوکنار دنیا دریافت کردیم. در این روزهای هولناک، مطالعهی داستانها و مطالبِ نشریهی ما برای لحظهای به آنها آرامش میدهد، و فرصتی مییابند تا برای فلسطینِ فرداها، رؤیابافی کنند. آثاری که در ماههای اخیر دریافت کردهایم اغلب تلختر، نومیدانهتر و سرشار از حس خشم و دلشکستگیاند. با این حال، هنوز میتوان باور به مقاومت در برابر نابودیِ فلسطین و هویتِ فلسطینی را لابهلای این آثار دید.
در ماههای اخیر آثاری دریافت کردیم که مُلهَم از بعضی اعضای خانوادهی نویسندگان بود که یا در غزه کشته شدهاند یا دارند اوضاع هولناکی را از سر میگذرانند. این روزها بیش از همیشه میبینیم که هنرمندان و نویسندگان فلسطینی دیگر نمیخواهند خاموش باشند، قلمشان به ابزار مقاومتتبدیل شده است و دیگر نمیخواهند اجازه دهند که دیگران راویِ زندگیو خواستهها و رؤیاهای آنان باشند. آثاری که این روزها دریافت میکنیم یا در دیگر نشریات میخوانیم، از همیشه تلخترند و انگار هر کلمه همچون خنجری تیز در قلبتان فرو میرود.
یکی از خلاءهای موجود در میان فلسطینیها عبارت است از کمبود نشریاتِ فرهنگی، ادبی و هنریِ مستقل و بدون سانسوری که از دست گذاشتن روی موضوعات حساس نهراسند. نشریاتی حرفهای که به فلسطینیها در سراسر جهان فرصت دهد تا تجربیاتِ خود را با یکدیگر در میان گذارند و بیهول و هراس از رؤیاها، آرزوها، نومیدیها و تلخیهای خود بنویسند و آثاری خلق کنند. حامد و کروتر هر دو به «قدرت واژهها» ایمان دارند و معتقدند که واژهها میتوانند باور افراد را تغییر دهند، گفتوگوی واقعی را امکانپذیر سازند و میان مردمی پراکنده در چهارگوشهی دنیا فضای مشترکی ایجاد کنند.
«فکره» هم در این میان بستر کوچکی است برای انتشار افکار و اندیشهها و هنرها و صدای شجاعانهی هنرمندان و نویسندگانِ فلسطینیای که نمیخواهند به ظلم و سانسور دولتی و غیردولتی تن دهند.
منبع: آسو
انتهای پیام/
با کلیک روی لینک زیر به کانال تلگرام ما بپیوندید:
|
نظر بدهید