درباره شارا | تماس | جستجوی پیشرفته | پیوندها | موبایل | RSS
 خانه    تازه ها    پایگاه اخبار    پایگاه اندیشه    پایگاه کتاب    پایگاه اطلاعات    پایگاه بین الملل    پایگاه چندرسانه ای    پایگاه امکانات  
پنجشنبه، 9 فروردین 1403 - 21:14   

ساخت قدرتمندترین مدل هوش مصنوعی منبع باز جهان: DBRX

  ساخت قدرتمندترین مدل هوش مصنوعی منبع باز جهان: DBRX


ادامه ادامه مطلب یک

4.5 میلیون برابر اینترنت سریعتر؟ دانشگاه استون این امکان را فراهم می‌کند

  4.5 میلیون برابر اینترنت سریعتر؟ دانشگاه استون این امکان را فراهم می‌کند


ادامه ادامه مطلب دو

ان بی سی پس از واکنش‌های شدید، استخدام رونا مک‌دانیل را لغو کرد

  ان بی سی پس از واکنش‌های شدید، استخدام رونا مک‌دانیل را لغو کرد


ادامه ادامه مطلب سه

انویدیا در مرکز جهان هوش مصنوعی قرار دارد

  انویدیا در مرکز جهان هوش مصنوعی قرار دارد


ادامه ادامه مطلب چهار

   آخرین مطالب روابط عمومی  
  اولین مدل زبان بزرگ هوش مصنوعی «منصفانه آموزش دیده» اینجاست
  جستجوی عمیق بینگ به طور رسمی برای همه کاربران فعال شد
  هوش مصنوعی گوگل می‌تواند چندین کتاب را جذب کند. با این همه داده چه خواهد کرد؟
  به دنبال تغییر نام تجاری هستید؟
  فناوری سلامت پوشیدنی: روند نوظهور با پتانسیل عظیم
  انویدیا در مرکز جهان هوش مصنوعی قرار دارد
  چرا هیچ کس دیگر نمی‌خواهد مدیر میانی باشد
  آژانس‌های روابط‌عمومی جهانی برای راه‌اندازی کمپین بحران آب و هوایی UNDP/ICCO همکاری می‌کنند
  ان بی سی پس از واکنش‌های شدید، استخدام رونا مک‌دانیل را لغو کرد
  4.5 میلیون برابر اینترنت سریعتر؟ دانشگاه استون این امکان را فراهم می‌کند
ادامه آخرین مطالب روابط عمومی
- اندازه متن: + -  کد خبر: 29738صفحه نخست » یکشنبه، 7 خرداد 1396 - 10:04
پایان ماموریت مدیران شرکت‌ها
تا زمانی که شرکت در حال فعالیت است، مدیران (اعم از اعضای هیات‌مدیره و مدیرعامل) به مثابه نمایندگان و وکیل شرکت به شمار می‌آیند.
  

شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)، تا زمانی که شرکت در حال فعالیت است، مدیران (اعم از اعضای هیات‌مدیره و مدیرعامل) به مثابه نمایندگان و وکیل شرکت به شمار می‌آیند. بنابراین آنها همه مسوولیت‌های شخصیت حقوقی را به عهده دارند و باید تمام هم وغم ایشان بر رعایت موازین حقوقی اعم از قانون تجارت، قانون تامین اجتماعی و قانون مالیات‌های مستقیم و... باشد و هر گونه بهانه‌ای مبنی بر عدم اطلاع رافع مسوولیت نخواهد بود.اما به هر روی ممکن است مدیران یا قصد استعفا داشته باشند یا به هر دلیلی شرکت بخواهد آنها را از کار برکنار کند. در این نوشتار عللی را که ممکن است با توجه به آن مدیر دیگر در شرکت مسوولیت نداشته باشد بررسی می‌کنیم.


1) استعفای مدیر: شرکت‌ها چون شخصیت حقوقی خاصی برایشان متصور است، همواره باید نمایندگانی را به‌طور رسمی و قانونی داشته باشند. بنابراین مدیرعامل نمی‌تواند هر زمان که علاقه داشت از شرکت استعفا دهد و کار خود را پایان دهد. البته باید دید در اساسنامه شرکت در خصوص استعفای مدیر چه موازینی تعریف شده است. اما در صورت سکوت اساسنامه استعفای مدیرعامل باید به تصویب هیات‌مدیره برسد و پس از آن است که او از مسوولیت مبرا می‌شود.

2) عزل مدیر: طبق ماده 107 لایحه قانون تجارت، انتخاب مدیران در صلاحیت مجمع عمومی است. بنابراین اوست که می‌تواند مدیر را عزل کند. هر زمان مجمع عمومی او را عزل کرد، باید همزمان جانشین او را نیز معرفی کند.

باید به خاطر داشت که این حق مجمع عمومی است که بتواند هر زمان و به هر دلیلی مدیر را عزل کند و مدیر نمی‌تواند به این علت از شرکت غرامت بخواهد. حداقل این موضوع در حقوق ایران برای او قابل تصور نیست. بنابراین هر شرکتی می‌تواند در صورت تشکیل مجمع عمومی، مدیران خود را
عزل کند.

3) سلب شرایط مدیریت: اگر به حکم دادگاه صالح، مدیر شرایط قانونی احراز سمت مدیریت را از دست بدهد، از مدیریت منفصل می‌شود. اگر مدیری محجور شود و توانایی اداره امور مالی را نداشته باشد یا ورشکسته شود، از مدیریت منفصل است. همچنین اگر مدیر جرائم زیر را انجام دهد از مدیریت کنار می‌رود: سرقت، خیانت در امانت، کلاهبرداری، جرائمی که به موجب قانون در حکم خیانت در امانت یا کلاهبرداری شناخته شده است، اختلاس، تدلیس، تصرف غیرقانونی در اموال عمومی. همچنین شرایط دیگری نیز وجود دارد. برای مثال در صورتی که فردی که مدیر شرکت است کارمند دولت شود، از مدیریت عزل می‌شود.

4) انقضای مدت مدیریت: در برخی شرکت‌ها مانند شرکت‌های مسوولیت محدود، می‌توان در اساسنامه قید کرد مدت مدیریت مدیران نامحدود است. در این گونه موارد طبیعتا انقضای مدت مدیریت معنی نمی‌دهد و تا زمانی که اراده شرکت بر باقی ماندن آن افراد در ساحت مدیر شرکت است، او همچنان مدیر می‌ماند. اما در شرکت‌های سهامی این وضعیت متفاوت است. مدت مدیریت مدیران در اساسنامه معین می‌شود، ولی این مدت از دو سال تجاوز نخواهد کرد. البته بلافاصله اشاره شده که انتخاب مجدد مدیران بلامانع است و دوره‌های مدیریت نیز نامحدود هستند. بنابراین در شرکت‌های سهامی چه خاص و چه عام، هر دوسال حداقل باید مجمع عمومی تشکیل شود و مدیر جدید را معرفی کند. طبیعتا این انتخاب مدیر باید به اطلاع اداره ثبت شرکت‌ها رسیده و در نهایت در روزنامه رسمی و نیز روزنامه کثیرالانتشاری که شرکت پیشاپیش در اساسنامه معرفی کرده است درج شود. پرسشی که به ذهن متبادر می‌شود این است که اگر مجمع به وظیفه قانونی خود عمل نکند و تشکیل جلسه ندهد، چه وضعیتی پیش می‌آید؟ طبق قانون در این موارد، هر ذی‌نفع می‌تواند از مرجع ثبت شرکت‌ها دعوت مجمع عمومی عادی را برای انتخاب مدیران تقاضا کند.

مطابق با مفاد قانون، اگر مدت مدیریت مدیران منقضی شود یا به نحو دیگری از آنان سلب مسوولیت شود، سهام مورد وثیقه آنها پس از مفاصا حساب دوره تصدی‌شان از قید وثیقه آزاد خواهد شد. بنابراین باید توجه داشت تا زمانی که یکی از صور فوق، به وقوع نپیوندد، مدیر همچنان مدیر است و باید به همه وظایف مدیریتی خود پایبند باشد. بعضا مشاهده می‌شود بنا به هر دلیلی، مانند اختلافات عمیق مدیرعامل با اعضای هیات‌مدیره یا مدیران داخلی یک شرکت، مدیرعامل یا یکی از اعضای هیات‌مدیره به نوعی قهر می‌کند و دیگر به شرکت مراجعه نمی‌کند. به نظر می‌رسد این دست اقدامات می‌تواند تبعات سنگینی برای او در آینده داشته باشد.

در صورتی که در زمان تصدی‌اش ولو در فرض عدم مراجعه به شرکت، اتفاقی بیفتد یا شرکت درگیر مسائلی مادی و حقوقی شود، در نهایت سیبل همه تیرها مدیر خواهد بود. حتی بدتر اینکه ممکن است افرادی از این عدم حضور سوء استفاده و شرکت را درگیر تعهداتی کنند. لذا واقعا به مدیران توصیه می‌شود یا از همان بدو امر مسوولیت را قبول نکنند یا اگر در حین مسوولیت دیگر علاقه‌ای به ادامه فعالیت نداشته باشند صرفا به نحو قانونی از شرکت خارج شوند و حتما این تغییرات در صورت‌جلسه مجامع عادی درج شود و به‌طور رسمی به اطلاع اداره ثبت شرکت‌ها برسد.

شرکت‌های تجاری ارکانی دارند که یک رکن حیاتی آن مدیر است. بنابراین طبیعی است که مقررات سختگیرانه‌ای نیز در این خصوص برای ایشان متصور باشیم. آخرین نکته اینکه مدیر به مثابه وکیل شرکت است. وقتی فردی مدیر یک شرکت می‌شود باید تلاش کند صلاح و غبطه موکل (شرکت) را رعایت کند. در صورت عدم رعایت این امر ممکن است مسوولیت‌های حقوقی و در نهایت خسارات مادی و معنوی بر شرکت بار شود؛ خساراتی که خود مدیر در آخر باید آنها را بپردازد. محاکم قضایی پر است از پرونده‌هایی که مدیران مسوولیت خود را شوخی گرفته‌اند و با سهل‌انگاری و مسامحه با سمت خود رفتار کرده‌اند و در نهایت خود اسیر ده‌ها دادخواست و پرونده حقوقی می‌شوند.

 

منبع: روزنامه دنیای اقتصاد - شماره 4056

 

   
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   پربیننده ترین مطالب روابط عمومی  

  روزنامه‌های محلی: هنوز ارزشمند، اما نیاز به حمایت دارند


  چرا هیچ کس دیگر نمی‌خواهد مدیر میانی باشد


  به دنبال تغییر نام تجاری هستید؟


  رسانه‌های اجتماعی مغز ما را تخلیه می‌کنند و بر تصمیم‌گیری ما تأثیر می‌گذارند


  نتایج یک مطالعه: روابط‌عمومی تأثیر قابل توجهی بر رشد کسب‌وکار دارد


  رسانه سمی


  چرا بهره‌وری ما را مضطرب می‌کند؟


  روابط‌عمومی برای استارت‌آپ‌ها


  چگونه روابط‌عمومی می‌تواند به توسعه هویت در جامعه داخلی کمک کند؟


  چگونه از بحران هویت در میانه شغلی جلوگیری کنیم


 
 
 
مقالات
گفتگو
گزارش
آموزش
جهان روابط عمومی
مدیریت
رویدادها
روابط عمومی ایران
کتابخانه
تازه های شبکه
آخرین رویدادها
فن آوری های نو
تبلیغات و بازاریابی
ایده های برتر
بادپخش صوتی
گزارش تصویری
پیشنهادهای کاربران
اخبار بانک و بیمه
نیازمندی ها
خدمات
خبرنگار افتخاری
بخش اعضا
دانلود کتاب
پیوندها
جستجوی پیشرفته
موبایل
آر اس اس
بخشنامه ها
پیشکسوتان
لوح های سپاس
پیام های تسلیت
مناسبت ها
جملات حکیمانه
پایان نامه ها
درباره شارا
تماس با ما
Shara English
Public Relation
Social Media
Marketing
Events
Mobile
Content
Iran Pr
About Us - Contact US - Search
استفاده از مطالب این سایت با درج منبع مجاز است
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شارا است
info@shara.ir
  خبر فوری: معرفی کتاب «هوش مصنوعی روابط‌عمومی در عمل» منتشر شد